OGLINDA TELEVISION - TELEVIZIUNEA CARE DERANJEAZA.


  "Ne vom intoarce si vom fi mai buni decat am fost!"

 Home

 Ziarul OTV

Arhiva

 Download

 Link-uri

 Contact


back
PSD aluneca accelerat la vale - 28.05.2003

Partidul de guvernamant are toate motivele sa fie ingrijorat. Conform unui sondaj confidential, discutat, ieri, in Delegatia Permanenta, PSD isi continua evolutia descendenta inceputa la sfarsitul anului trecut, scazand, in jumatate de an, aproape 15 procente in optiunile electorale ale cetatenilor. Studiul sociologic crediteaza PSD cu 43,9% in mai 2003, in plin tam-tam anticoruptie constatandu-se o scadere cu aproape patru procente fata de luna precedenta, cand avea 47,6%.

In decembrie 2002, formatiunea condusa de Adrian Nastase detinea scorul-record de 58,8%, pentru ca, in ianuarie si februarie 2003, sa ajunga la 53%, cu o crestere nesemnificativa de un procent in luna martie. Punctele pierdute de PSD par a fi recuperate de PRM si PNL.

Partidul lui C.V. Tudor a ajuns, in aceasta luna, pe locul al doilea in preferintele alegatorilor, cu 19,6%, fata de 16,3% in aprilie si 14,5% in martie. PNL este singurul partid care a crescut constant in ultimele sase luni, ajungand la 17% (comparativ cu 15,8% in aprilie si 14,1% in martie).

PD are o evolutie fluctuanta, probabil din pricina alternantei scandaluri-acalmie care caracterizeaza acest partid in ultima perioada: 10,9 in mai; 11,2 in aprilie si 8,6 in martie. UDMR se mai poate linisti, intrucat a depasit usor pragul electoral de 5%, ajungand la 5,8%, comparativ cu 4,9% in aprilie si 4,4% in martie.

PUR a scazut la 1,2%, de la 2% in aprilie si 2,5% in martie, iar PNTCD se invarte in jurul unui procent, cu 1,1% in mai, 1,3% in aprilie si un procent in martie. Sondajul vine sa intareasca nelinistile conducerii pesediste, care, inca de luna trecuta, hotarase sa ia masuri pentru a opri scaderea in sondaje.

Presedintele PSD, Adrian Nastase, propusese atunci ca liderii partidului sa iasa mai mult in presa si sa explice initiativele formatiunii sale, precum revizuirea Constitutiei sau pachetul anticoruptie, de pe urma carora ar profita opozitia. PNL, primul pe Bucuresti, al doilea in marile orase Partidul National Liberal confirma, si in aceasta luna, ca este cea mai populara formatiune in Bucuresti.

Sondajul IMAS, comandat pentru uzul intern al PSD, arata ca, in luna mai, ca si in aprilie, cei mai multi dintre bucuresteni, adica 36,7%, ar vota PNL. Urmeaza, la mica distanta, PSD, cu 36,4%, si, la mai mult de 20 de procente diferenta, PD - cu 11,7, si PRM - 11%. Partidul de guvernamant domina insa restul oraselor mari, urmat de PNL, PD si PRM, precum si toate regiunile istorice.

PSD sta cel mai bine in Muntenia, unde are asigurate, conform sondajului, 55% din optiunile electorale. In Moldova, PSD ar fi votat de 41,5% dintre alegatori, iar in Transilvania - de 35,1%. Liberalii sunt cel mai bine plasati in Ardeal (18,9%), in timp ce democratii par a avea cea mai puternica baza electorala in aceeasi regiune cu PSD, adica in Muntenia (13,1%).

Daca alegerile parlamentare ar avea loc in aceasta luna, numarul cel mai mare de votanti ai PRM ar veni din Moldova, 27,8%, dupa cum arata datele sondajului citat. Geoana, mai de incredere decat Iliescu si Nastase Ministrul de Externe, Mircea Geoana, este personalitatea politica in care electoratul roman are cea mai mare incredere. Asa arata un sondaj al IMAS conform caruia Geoana se bucura de increderea a 46% dintre alegatori.

El il depaseste chiar si pe Ion Iliescu, presedintele clasandu-se pe locul al doilea, cu 43,6%. Seful statului este urmat de liderul PSD, Adrian Nastase, cu 43,3%, si de presedintii PD si PNL, Traian Basescu si Theodor Stolojan, cu 39,4% si, respectiv, 38,1%. Clasamentul este completat, in ordine, de presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor (23,9%), presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu (13,4%), si liderul UDMR, Marko Bela (12,1%).

   
 
   
back

 
2002 http://www.oglinda.home.ro
E-mail : oglinda@home.ro