OGLINDA TELEVISION - TELEVIZIUNEA CARE DERANJEAZA.


  "Ne vom intoarce si vom fi mai buni decat am fost!"
-


 Home

 Ziarul OTV

Arhiva

 Download

 Link-uri

 Contact


back

PSD e la mâna PRM - 23.09.2003

Vineri, la teleconferinta cu prefectii, domnul prim-ministru s-a referit si la pregatirile privind organizarea Referendumului. Au fost anuntate o serie de masuri pentru ca totul sa mearga bine. Dincolo de exercitiul tipic partidului de guvernamânt, care vrea sa tina lucrurile sub control, stiind ca într-o tara cu nostalgii ceausiste are eficienta electorala spectacolul organizarii fara fisura, s-a putut ghici intentia de a folosi Referendumul în interes propriu. Sub pretextul popularizarii noii Constitutii, liderii PSD vor merge în teritoriu pentru campanie electorala pe bani publici. Bani publici vor fi cheltuiti din belsug de clientela partidului de guvernamânt în materie de ziare, posturi de televiziune, edituri, care vor primi bacsisuri substantiale sub flamura actiunilor de cunoastere a legii fundamentale.

Dintre masurile invocate de Adrian Nastase a lipsit cea privind mobilizarea cetatenilor pe 19 octombrie 2003. S-ar putea spune ca aceasta e inclusa în pachetul vizând popularizarea. Ar fi însa o greseala. Cunoasterea articolelor revizuite nu duce în chip obligatoriu la o participare masiva. Nu e obligatoriu ca un cetatean sa iasa din casa în Sfânta zi de duminica doar pentru ca stie pe de rost noua Constitutie. Absenta unei preocupari vizibile pentru aducerea cetatenilor la vot ar putea sa surprinda. Adrian Nastase e un politician cu nelinisti la posibilele renghiuri jucate de realitate. Or, ar trebui o mare împacare cu amagirea ca sa nu sesizezi ca marea primejdie pentru PSD nu e faptul ca românii vor vota ceva ce nu stiu, ci faptul ca nu vor iesi la vot. Aceasta deoarece, potrivit articolului 5, aliniatul 2 din Legea privind organizarea si desfasurarea referendumului, Referendumul e valabil „daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor înscrise în listele electorale”.

Cum se explica atunci absenta masurilor de mobilizare pentru 19 octombrie? Un posibil raspuns l-ar da gestul de vineri seara al Televiziunii publice. Institutia din Pangratti nu-i altceva decât o anexa a Guvernului, iar directorul general, Valentin Nicolau, un soi de om de serviciu la telefonul pe care vin indicatiile de la Palatul Victoria. Sub acest semn, Televiziunea publica a practicat un crâncen boicot al conferintelor de presa ale PRM. Vineri seara însa, „Jurnalul” de la ora 19:00 l-a dat pe liderul PRM în debutul stirilor, loc atribuit de obicei vietii si personalitatii lui Adrian Nastase. Sa fi ajuns TVR la constiinta ca statutul de post public o obliga sa mediatizeze toate partidele politice? Nici vorba. Onoarea facuta lui Corneliu Vadim Tudor se explica printr-o abila diversiune pusa la cale de adevaratul director general al TVR, Adrian Nastase.

La conferinta de presa, liderul PRM a cerut românilor sa mearga la vot si sa se pronunte împotriva Constitutiei revizuite. Nu stim daca aceasta e hotarârea definitiva a conducerii PRM. Sigur e ca indicatia de a merge la vot convine de minune PSD. De aici, graba de a difuza la TVR declaratia lui Corneliu Vadim Tudor. Prin utilizarea nu numai a postului public, dar si a unor posturi particulare de televiziune se va crea tensiunea necesara scoaterii românilor din case. Momentul Referendumului va fi prezentat ca o batalie a fortelor democratice împotriva fortelor interesate sa nu intram în Europa. În acelasi timp, chiar daca vor vota împotriva Constitutiei, adeptii PRM vor merge totusi la urne, asigurând astfel prezenta necesara. Altfel ar sta lucrurile daca PRM ar cere electoratului sa boicoteze Referendumul. Adaugati cetatenilor plictisiti sa iasa din casa pe 19 octombrie, adeptii PRM ar putea provoca un esec rasunator al PSD.

De hotarârea finala a lui Corneliu Vadim Tudor depinde prezenta la vot pe 19 octombrie si, prin aceasta, validarea Referendumului, asumat deja de partidul de guvernamânt ca un punct la zestrea sa electorala. Se poate spune ca, în chestiunea Referendumului, PSD e la mâna lui C.V. Tudor.

Ion Cristoiu


   
 
   
back

 
©2002 http://www.oglinda.home.ro
E-mail : oglinda@home.ro