OGLINDA TELEVISION - TELEVIZIUNEA CARE DERANJEAZA.


  "Ne vom intoarce si vom fi mai buni decat am fost!"

 Home

 Ziarul OTV

Arhiva

 Download

 Link-uri

 Contact

back  
CNA face presiuni asupra Justitiei - 22.10.2002
 
   

Ralu Filip a facut apel public la impiedicarea "tentativei de deturnare din bani publici a sumei de 28 de milioane de dolari pe care vrea sa o incaseze OTV" * Membrul Consiliului a atacat astfel, inainte de judecata recursului de la CSJ din ianuarie 2003, sentinta Curtii de Apel Bucuresti prin care se da castig de cauza firmei First Media Advertising in procesul cu CNA * Ralu Filip a spus ca judecatoarea care a pronuntat sentinta "era obosita de a putut sa calculeze un prejudiciu presupus" * Dan Diaconescu si Diana Voiculescu au fost acuzati ca incearca sa dea o "teapa" statului roman * Dan Diaconescu califica gestul CNA drept un act disperat

"Impreuna cu dvs., ziaristii si cu Justitia am vrea sa impiedicam deturnarea din banii publici a sumei de 28 de milioane de dolari, o suma aberanta pe care vrea sa o incaseze OTV", a declarat inca din debutul conferintei de presa de ieri, Ralu Filip, membru CNA. Consiliul National al Audiovizualului, care i-a invitat pe ziaristi la o conferinta extraordinara pe tema OTV, a pus la dispozitie o serie de documente prin care au incercat sa demonstreze ca postul particular de televiziune condus de Dan Diaconescu ar fi o grupare de persoane dubioase, certate cu legea, care au obtinut de la Curtea de Apel Bucuresti sentinta civila nr. 1655/ 04.12.2001, prin care CNA a fost obligata la plata catre SC First Media Advertising SRL (titulara licentei OTV) a sumei de 885,3 miliarde lei - echivalentul a circa 28 de milioane de dolari - pentru refuzul de a nu autoriza postul OTV. Sentinta a fost atacata de CNA cu recurs, care se va judeca in luna ianuarie 2003 la Sectia de contencios-administrativ a Curtii Supreme de Justitie.

Acuzatiile lui Ralu Filip

Ralu Filip a dat citire unui adevarat rechizitoriu impotriva OTV si a firmei FIRST MEDIA ADVERTISIN (FMA) aratand ca postul s-ar fi nascut si datorita unei complicitati dintre Dan Diaconescu si directorul ZIUA, Sorin Rosca Stanescu: "Licenta acestui post s-a obtinut prin inselarea CNA de catre complicele Sorin Rosca Stanescu, pe care Dan Diaconescu s-a laudat ca l-a angajat temporar ca sa-i obtina licenta de emisie care lui ii fusese refuzata. Rosca Stanescu a inselat CNA cu dosarul lui Dan Diaconescu, stiind ca nu cere licenta pentru el, iar Diaconescu a mintit atunci cand a sustinut ca dosarele erau perfect identice". Membrii CNA au sustinut ca intre dosarele prezentate de cei doi ziaristi a existat o mare diferenta, aceea ca Rosca Stanescu a avut autorizatia tehnica de functionare, in timp ce Diaconescu nu.

Marian Munteanu se declara inselat de Dan Diaconescu

La conferinta a fost prezent si fostul lider al studentilor, Marian Munteanu, care a prezentat acte din care reiese ca acesta detine, prin firma sa YOUNG PRESS SRL, 49% din partile sociale ale FMA SRL, din data de 30 iulie 2001, cand a incheiat un contract de cesiune cu Diana Voiculescu - pe atunci asociat unic la FMA. "Am investit 3 milioane de dolari, pe baza de audit, la un moment cand Dan Diaconescu ne-a cerut sprijin financiar pentru ca era falit, dar la scurta vreme dupa tranzactie actionarul majoritar a refuzat sa mai colaboreze cu noi si a luat decizii exclusiv pe cont propriu. Am declansat mai multe procese pe aceasta tema, care astept sa se finalizeze, regret ca s-a ajuns la situatia in care cei de la FIRST MEDIA se fac ca nu mai recunosc aceste acte, semnate atat de Diana Voiculescu, cat si de Dan Diaconescu, in calitate de martor asistent. Toate actele facute de Diana Voiculescu fara acordul nostru sunt nule de drept. Chiar si actiunea in instanta formulata contra CNA". Intrebat daca e deranjat de faptul ca poate castiga jumatate din cele 28 de milioane de dolari de la CNA, Munteanu a precizat ca nu are nimic impotriva "cu conditia sa fie bani castigati cinstit. Eu nu am luat niciodata bani de la stat pe cai ilicite".

"Cerem justitiei sprijin"

Ralu Filip a intarit spusele lui Marian Munteanu, declarand ca Dan Diaconescu incearca sa dea "o teapa" CNA: "Probabil ca judecatoarea care a dat acest verdict era obosita de a putut sa calculeze un prejudiciu presupus, la un nivel pe care nici o alta televiziune nu l-ar fi putut castiga in trei luni de functionare. Mandatul de administrator al Dianei Voiculescu expirase, deci toate actiunile ei, inclusiv cea din justitie, sunt nule. De altfel, CNA a formulat o plangere penala impotriva ei la Parchet, pentru fals in acte publice". Ralu Filip a prezentat si un document - un contract de cesiune si subrogatie de drepturi litigioase, incheiat intre FIRST MEDIA ADVERTISING SRL si Asociatia FPP Oltenia, cu sediul in Craiova, prin care prima a cesionat celei de-a doua drepturile ce decurg din sentinta Curti de Apel Bucuresti mentionata mai sus, contract care nu precizeaza pretul tranzactiei: "Va dati seama ca e ceva putred aici, nimeni nu e atat de nebun sa vanda pe nimic 28 de milioane de dolari. Iar CNA s-a trezit in recurs ca nu se mai judeca cu FIRST MEDIA ADVERTISING, ci cu firma lui Ninel Staicu. E inadmisibil si de aceea va cerem dvs. presei si justitiei sprijin pentru a impiedica o teapa data statului!"

Urmand modelul premierului, Filip a vorbit ca cetatean

Desi prin lege membrii CNA sunt asimilati secretarilor de stat si au rang de demnitar, acestia au considerat ca demersul lor de a critica o sentinta a justitiei, intr-un proces nefinalizat, nu reprezinta o incalcare a principiului separatiei puterilor in stat, o imixtiune in treburile puterii judecatoresti. "Avem dreptul ca orice cetatean sa ne spunem opiniile, iar noi nu suntem de acord cu ce a facut respectiva judecatoare", a sustinut Ralu Filip. Acesta - la intrebarea: ce va face daca propunerea PRM pentru ocuparea postului vacant din CNA va fi acceptata de Parlament, iar Dan Diaconescu va deveni coleg cu el - a raspuns: "Imi dau demisia daca Diaconescu va ajunge membru CNA, pentru ca ar fi o bataie de joc la adresa CNA. Propunerea PRM este o jignire pentru CNA".

Membrii CNA au mai pus in carca lui Dan Diaconescu si alte "ilegalitati", acuzandu-l ca a emis fara autorizatie "pe un emitator pe care se transmite si postul Al Jazeera, emitator adus in tara fara plata taxelor vamale" si au apreciat ca protestele facute la forurile europene de Centrul de Jurnalism Independent, APADOR-CH si Valerian Stan, in baza unei sentinte CEDO intr-un caz similar din Danemarca, "sunt minciuni facute de niste amatori in Drept".

Dan Diaconescu: "Cei din CNA nu vor scapa!"

Contactat telefonic, Dan Diaconescu a replicat la acuzele ce i s-au adus: "Cei din CNA sunt disperati ca vor pierde procesele pe care noi le-am intentat si incearca pe toate caile sa influenteze justitia sa-i faca scapati pentru faptul ca au oprit ilegal postul OTV. Dar nu vor scapa, chiar daca nu ne vom afla dreptatea in tara, o vom obtine cu siguranta la instantele europene, la care vom recurge in caz de nevoie. Membrii CNA nu pot sa justifice aberatiile cu antisemitismul si atunci cauta prin toate mijloacele sa ne distruga imaginea inventand fel de fel de ilegalitati. De fapt ei sunt cei care au incalcat toate legile si vor raspunde pentru asta!"

  back

   
2002 http://www.oglinda.home.ro
E-mail : oglinda@home.ro