OGLINDA TELEVISION - TELEVIZIUNEA CARE DERANJEAZA.


  "Ne vom intoarce si vom fi mai buni decat am fost!"

 Home

 Ziarul OTV

Arhiva

 Download

 Link-uri

 Contact


back

Ascensiunea lui Vadim - 21.10.2003

Corneliu Vadim Tudor si partidul sau, Romania Mare, au ajuns pe locul doi in topul preferintelor electoratului, avand 26, respectiv 20%, in conditiile in care, pentru majoritatea romanilor conceptul de extremism nu inseamna, din pacate, prea multe, avertizeaza autorii sondajului "Intoleranta, discriminare si autoritarism in opinia publica", prezentat ieri, intr-o conferinta de presa. Potrivit studiului - efectuat luna trecuta de Gallup Organization Romania, la cererea Institutului pentru Politici Publice (IPP) - populatia manifesta o "ingnoranta ingrijoratoare" fata de consecintele pe care le-ar putea avea, dupa viitoarele alegeri, eventuala victorie a unor formatiuni politice extremiste sau cu un mesaj anti-democratic.

Tendinta catre autoritarism

In plus, opiniile romanilor masurate prin sondaj indica existenta unei puternice tendinte spre autoritarism. Astfel, 84% dintre respondenti sunt de acord ca "Romania are nevoie de un conducator puternic care sa faca ordine in tara", 65% afirma ca lucrurile ar merge mult mai bine daca toata lumea ar asculta de ordinele autoritatilor si 54% considera ca cele mai importante lucruri pe care copiii ar trebui sa le invete sunt ascultarea si respectarea autoritatilor. Desi pare de necrezut pentru Romania anului 2003, care vrea sa adere la familia democratiilor occidentale, aproape un sfert din populatie (22%) sprijina ideea unui regim militar in tara, iar o treime dintre romani apreciaza ca ar fi bine sa existe un singur partid politic. Acestia sunt numai cativa dintre indicatorii care i-au determinat ieri pe comentatorii sondajului sa lanseze un serios avertisment: "In perspectiva alegerilor apropiate, din anul 2004, vigilenta fata de o potentiala deriva autoritara este un imperativ pentru politicile publice, la nivel national in Romania". Referitor la sondaj, mentionam ca operatorii Gallup au realizat ancheta de teren in perioada 1 - 15 septembrie, aplicand chestionare unui esantion de 1500 de persoane, reprezentativ la nivel national. Eroarea tolerata este de +/-2,7%. Rezultatele finale ale cercetarii au fost interpretate ieri de mai multi specialisti din sfera politica, juridica si sociologica: Cristian Preda, Renate Weber, Dumitru Sandu, Adrian Moraru, Alexandru Toth.

Ceata la notiunea de extremism

Potrivit datelor oferite de IPP, pentru majoritatea romanilor, conceptul de extremism este unul extrem de ambiguu. Intrebati daca la noi exista partide sau organizatii extremiste, putini respondenti au admis acest lucru (30%), iar jumatate dintre acestia au aratat cu degetul PRM. Dintre cei care au recunoscut existenta extremismului, 20% au atribuit UDMR acest calificativ. De mentionat este faptul ca 55% dintre cei intervievati nu au putut da o definitie succinta a unei organizatii extremiste. Pentru interzicerea unor astfel de structuri s-au pronuntat 44% dintre subiecti.

Situatia la vot

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor - considerat principalul lider politic extremist din Romania, este un personaj foarte controversat in ochii opiniei publice. Sapte din zece persoane intervievate au mentionat cel putin un atribut pozitiv ca fiind caracteristic lui Vadim, chiar daca pe ansamblu imaginea lui este una negativa. Astfel, liderul PRM este privit pe de o parte ca rasist, sovin, intolerant fata de minoritati, xenofob, fanatic, nationalist, extremist, pervers, hot, escroc, criminal, iar pe de alta parte este descris ca un om direct, care spune lucrurile pe fata, cinstit si drept. In ochii unora este un palavragiu, care vorbeste mult si nu face nimic, iar pentru altii este omul care ar face ordine si dreptate in tara, ar elimina coruptia si ar fi un nou Vlad Tepes pentru Romania. Acestia din urma sunt, probabil, cei 26% care, in caz de alegeri, ar pune stampila pe Vadim, propulsandu-l in turul doi al cursei pentru Cotroceni. Potrivit sondajului, seful PRM ar disputa "finala" cu Adrian Nastase, cotat cu 33,9 procente. In spatele liderilor PSD si PRM se plaseaza Theodor Stolojan (20,2%) si Traian Basescu (11,6%).

Disiparea voturilor pro-Iliescu

Realizatorii studiului nu au luat in calcul faptul ca democratii si liberalii, acum aliati, isi vor desemna un candidat unic la Presedintie, iar oamenii nu au fost intrebati cui i-ar da votul in acest caz. Nimeni nu poate garanta, insa, ca procentele obtinute de Basescu vor fi transferate in capitalul electoral al lui Stolojan, sau invers. De altfel, rezultatele sondajului releva ca nici Adrian Nastase nu ar fi singurul beneficiar al potentialelor voturi pro-Iliescu. Iesirea din cursa prezidentiala a actualului sef al statului genereaza o situatie delicata pentru Adrian Nastase, care ar obtine cu 10 procente mai putin decat partidul pe care il conduce.

Sase partide

PSD, potrivit sondajului, ar aduna 43,2% din intentiile de vot, in timp ce Adrian Nastase numai 33,9%. In competitia alegerilor parlamentare, partidul de guvernamant este urmat de PRM - 20%, PNL - 17,9%, PD - 8,9%, UDMR - 5,7%, PUR - 1,4%. Restul partidelor inregistreaza valori nesemnificative, sub un procent. De mentionat este numarul mare de nehotarati, aproape 50%, constatat atat in cazul alegerilor pentru presedinte, cat si a celor pentru Parlament (vezi grafice).

Legea nu conteaza

Un aspect ingrijorator, potrivit comentatorilor sondajului, este ca printre majoritatea romanilor se manifesta perceptia unei anomii generalizate: 80% dintre respondenti sunt de acord ca legile nu conteaza, "oricum cei de la putere fac ce vor ei", 69% cred ca tribunalele nu fac dreptate oamenilor, iar 67% considera ca in Romania nu te poti imbogati decat pe cai necinstite. Aceste sentimente afecteaza semnificativ comportamentul electoral al romanilor: cu cat ele sunt mai intense, cu atat oamenii sunt mai inclinati sa sprijine formatiunile politice extremiste, cum ar fi PRM. De altfel, sociologii au evidentiat in interpretarile lor ca exista o asociere puternica intre sentimentul de anomie si optiunea politica a votantilor PRM.

(ziua.ro)

   
 
   
back

 
2002 http://www.oglinda.home.ro
E-mail : oglinda@home.ro