OGLINDA TELEVISION - TELEVIZIUNEA CARE DERANJEAZA.


  "Ne vom intoarce si vom fi mai buni decat am fost!"
-


 Home

 Ziarul OTV

Arhiva

 Download

 Link-uri

 Contact


back
Cele 225 de biruri - 18.01.2003

Romania ocupa primul loc in Europa in privinta numarului de taxe si impozite pe care contribuabilii trebuie sa le plateasca intr-un an fiscal . Acestea sunt stabilite prin actele normative emise de guvernarea PSD, care sunt in vigoare de la 1 ianuarie 2003 .Obligatiile bugetare au fost inventariate de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania . Romanii trebuie sa plateasca de la impozite pe profit, pe venit sau pe cladiri, pana la taxe de eliberare a certificatului energetic al cladirii, tarife de utilizare a sistemului electronic, taxe de instruire sau pentru revendicarea sau adoptia cainilor fara stapani .

Aproape jumatate din productia realizata se duce pe impozite

Romania se afla pe locul intai in Europa si in lume din punctul de vedere al poverii fiscale care trebuie suportata de persoanele fizice si juridice a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

El a precizat ca, aparent, potrivit aprecierilor oficiale, bugetul consolidat, reprezentat de insumarea veniturilor fiscale aferente bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetelor fondurilor speciale reprezinta 31% din PIB, adica un grad de impozitare care corespunde mediei de taxare practicata in statele din UE. Cu toate acestea, dupa ce au inventariat sumele platite cu titlu de impozite si taxe locale, precum si cele cu titlu de taxe si tarife, care sunt gestionate in regim extrabugetar de institutiile publice si private, reprezentantii CNIPMMR au ajuns la un grad de impozitare mult mai mare, de peste 45% din PIB. Aceasta performanta, unica in lume, este obtinuta printr-un numar de 225 de obligatii bugetare, stabilite prin acte normative in vigoare la 1 ianuarie 2003.

Printre obligatiile bugetare aferente persoanelor juridice si fizice figureaza achitarea impozitelor directe sau indirecte si a veniturilor nefiscale catre bugetul de stat, precum si plata impozitelor la bugetele locale. De asemenea, trebuie platite anumite sume la bugetul asigurarilor sociale de stat si pentru o serie de fonduri speciale. Printre obligatiile corespunzatoare doar persoanelor fizice se numara achitarea la bugetul de stat a impozitelor directe sau indirecte, precum si plata taxelor directe catre bugetele locale. Cu alte cuvinte, romanii trebuie sa plateasca de la impozite pe profit, pe venit sau pe cladiri si pana la taxe de eliberare a certificatului energetic al cladirii, tarife de utilizare a sistemului electronic, taxe de instruire sau pentru revendicarea sau adoptia cainilor fara stapani. "Este foarte greu si sa tii minte atatea taxe, darmite sa le si platesti", a subliniat Nicolescu. El a aratat ca fiscalitatea exagerata va distruge sectorul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, mai ales in conditiile in care cele mai importante stimulente prevazute de Legea IMM-urilor au fost sistate la jumatatea anului trecut iar, pana acum, desi au existat foarte multe promisiuni in acest sens, nu au fost luate masuri compensatorii de nici un fel.

55% dintre agentii economici sunt deja "cu un picior in groapa"

Potrivit ultimelor date comunicate de CNIPMMR, din cele 400.000 de firme care au depus bilantul pe 2001, doar 181.972 (adica 44,5%) au obtinut profit. Ponderea cea mai mare a firmelor profitabile se inregistreaza in cadrul intreprinderilor mijlocii (79,3%) si mici (72,3%), in timp ce ponderea cea mai mare a societatilor neprofitabile se regaseste la nivelul microintreprinderilor (41,6%). Totusi, in ultimii doi ani a fost inregistrata o tendinta usoara de crestere a ponderii firmelor profitabile, cu 2% in 2000 fata de 1999 si cu 0,6% in 2001 fata de 2000. Conform CNIPMMR, cele mai ridicate profituri apartin telecomunicatiilor, comertului cu ridicata, industriei usoare si industriei lemnului. In acest context, specialistii OECD si BERD au finalizat in a doua parte a anului trecut un raport privind dezvoltarea spiritului intreprenorial si a intreprinderilor in Romania, care contine un numar de 36 de recomandari, in vederea asigurarii unui mediu normal de activitate IMM-urilor. "Desi raportul a fost pus in atentia autoritatilor de aproximativ doua luni, pana acum nu am vazut nici o reactie din partea acestora", a mai afirmat Ovidiu Nicolescu. Printre masurile care trebuie aplicate imediat, pentru a ameliora situatia dificila in care se gasesc intreprinderile mici si mijlocii se numara infiintarea unui comandament la nivel national si a unui grup de lucru centrat pe dezvoltarea firmelor mici si mijlocii, eficientizarea consultarii dintre ministerele cu responsabilitati in acest sector, precum si imbunatatirea cadrului legislativ si realizarea unei reforme a sectorului. De asemenea se impune asigurarea unui nou sistem fiscal, prietenos pentru IMM-uri. Oamenii de afaceri si institutiile internationale mai cer Ministerului pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie sa renunte la stabilirea unor obiective generale, precum infiintarea a 760.000 de locuri de munca sau cresterea ponderei firmelor mici si mijlocii in PIB, si sa se axeze pe realizarea unor obiective din domenii asupra carora poate avea o influenta directa.

O alta recomandare a organismelor internationale a carei aplicare este solicitata de CNIPMMR este dezvoltarea unei retele nationale de centre suport (centre de afaceri) pentru intreprinderi, finantate partial sau total din surse publice. Conducerea Consiliului a mai anuntat ieri ca, in luna martie, va da publicitatii prima Carte Alba a intreprinderilor mici si mijlocii, care va cuprinde si o serie de recomandari privind imbunatatirea cadrului de functionare a firmelor care activeaza in acest sector.
   
 
   
back

 
2002 http://www.oglinda.home.ro
E-mail : oglinda@home.ro