OGLINDA TELEVISION - TELEVIZIUNEA CARE DERANJEAZA.


  "Ne vom intoarce si vom fi mai buni decat am fost!"

 Home

 Ziarul OTV

Arhiva

 Download

 Link-uri

 Contact


back

Adrian Năstase pregăteste o mineriadă morală împotriva lui Ion Iliescu - 15.12.2002


Vineri, 13 decembrie 2002, „Monitorul de Bucuresti“ a publicat o asa-zisa lista neagra cu 40 de oameni de afaceri suspectati de coruptie. N-ar fi nimic deosebit în asta. Lupta împotriva coruptiei se ascute de la o zi la alta mai ceva decât lupta de clasa de pe vremuri.

Listele, dosarele, dezvaluirile se succed într-o dinamica halucinanta, conturând deja un abator al balacarelii la proportiile întregului popor. Toti cetatenii tarii vor sfârsi prin a fi acuzati de coruptie, singurii neatinsi ramânând copiii nenascuti înca, si, daca ne gândim bine, nici ei, având în vedere ca sunt mituiti zilnic de uterul mamei. Asa-zisa lista neagra de vineri depaseste însa hotarele unei campanii devenite deja de rutina. Aceasta deoarece articolul tine sa precizeze ca suspectatii, gata de a fi luati la întrebari de organismele de control, apartin clientelei politice a lui Ion Iliescu. „Monitorul de Bucuresti“ e în proprietatea unui loial al premierului Adrian Nastase. Atacul vine dinspre Palatul Victoria. Ca un raspuns direct, de o ostentatie sfidatoare, al primului-ministru la declaratiile lui Ion Iliescu despre coruptia unor lideri PSD.

Premierul pare a se fi hotarât sa nu mai respecte nici macar aparentele de politete diplomatica. Da deja cu parul. Dezvaluirile incendiare din „Monitorul de Bucuresti“ despre coruptia de la Cotroceni nu sunt o noutate absoluta. Nu de mult, cotidianul „România libera“ a scris despre implicarea în afaceri a unor consilieri prezidentiali. La câteva zile dupa aceea, un alt articol s-a ocupat de „fariseismul“ lui Ion Iliescu. Presedintele era criticat ca denunta pe altii drept corupti, facându-se ca nu vede pe coruptii din imediata apropiere. Seful Corpului de Control al primului-ministru, mult prea junele Victor Ponta, l-a acuzat public pe Dan Iosif de ilegalitati în gestionarea fondurilor PHARE. Lucrurile sunt clare. Atacul de vineri se înscrie într-un nou front deschis de Adrian Nastase în razboiul împotriva lui Ion Iliescu. Un front ale carui temeiuri tradeaza în premier un adversar de temut. În cruciada anticoruptie, presedintele parea imbatabil. Imaginea sa de sarac si cinstit s-a asezat atât de temeinic în opinia noastra publica încât n-ar putea fi rasturnata nici macar de pârghia lui Arhimede. Adrian Nastase a descoperit însa punctul slab al presedintelui.

Daca Ion Iliescu e invulnerabil ca persoana, în schimb, oamenii sai, fie din anturajul imediat, fie din anturajul politic, fie din anturajul de afaceri, sunt vulnerabili. Presedintele poate lovit astfel prin intermediul oamenilor sai sau, ma rog, al celor prezentati astfel. Ce se urmareste prin demascarea drept corupti a oamenilor lui Ion Iliescu? Sa se faca gol în jurul Cotrocenilor. Ion Iliescu nu poate actiona împotriva premierului decât prin oamenii sai din conducerea Parlamentului, a principalelor institutii. Daca însa acestia sunt terfeliti public, autoritatea declaratiilor si gesturilor lor va fi nula. Cazul Vacaroiu e un exemplu. Un alt exemplu e cazul Dan Iosif. Prin aceeasi campanie, vor fi obligati sa plece din jurul presedintelui oamenii de afaceri. Asemenea tuturor oamenilor de afaceri de pe Dâmbovita, chiar corecti fiind, ei simt campania ca pe o amenintare. În numele luptei împotriva coruptiei, premierul îi poate arunca în masinaria organismelor anticoruptie aflate sub patronajul sau. N-are importanta ca dupa arestari preventive Politia le va cere scuze. O încatusare în direct la televizor poate clatina iremediabil afacerile cuiva. Cei de pe lista neagra a premierului depind, ca toti oamenii de afaceri din România tranzactionista, de bunavointa Executivului. Brusc, ei vor începe sa piarda licitatii, sa nu li se mai plateasca datoriile de catre Regii sau de institutiile de stat cu care au avut contracte. Se mizeaza astfel pe influenta lor asupra lui Ion Iliescu. Fie ca vor face presiuni ca presedintele sa-l recunoasca de stapân pe Adrian Nastase, fie ca-l vor parasi pe rând.

Un sondaj CURS dat publicitatii la 5 decembrie ne propune un paradox. Desi 33 la suta dintre români considera PSD formatiunea cu cei mai multi corupti, totusi, 48 la suta dintre ei ar vota cu PSD. Asta înseamna ca partidul lui Adrian Nastase nu scade în sondaje din cauza imaginii de coruptie. Explicatia e complexa. Dintre cauzele felurite merita atentie o realitate a politicii actuale. Coruptia nu mai e un criteriu de deosebire electorala între partide. Pe de o parte, pentru ca, exceptie facând PRM, toate formatiunile din opozitie poarta stigmatul coruptiei din guvernarea anterioara, pe de alta, pentru ca asa-zisa batalie împotriva coruptiei a reusit sa-i balacareasca pe toti politicienii. Ar ramâne ca singur luptator credibil Ion Iliescu. Si partidul pe care l-ar putea crea acesta. În 1996, PDSR a pierdut alegerile si pentru ca atacurile CDR în chestiunea coruptiei au beneficiat de imaginea unui partid onest. Un lucru asemanator s-ar petrece si cu actualul PSD daca Ion Iliescu întemeiaza un partid. Premierul a simtit primejdia. Atacând oamenii presedintelui, el vizeaza o dubla lovitura. Pe de o parte, îi compromite deja pe cei care s-ar putea rosti, în campania electorala, împotriva coruptiei din PSD. Pe de alta, pregateste terenul pentru a adânci imaginea unui Ion Iliescu protector al coruptilor. Nu pentru ca ar fi implicat în negustorii necinstite, ci pentru ca e un om slab, exploatat usor de catre persoane interesate. Un proces mult înlesnit si de fermitatea cu care presedintele îi va apara pe cei atacati.

Sa recunoastem ca lovitura îl poate atinge pe Ion Iliescu. Imaginea de om slab, incapabil sa se debaraseze de persoane stânjenitoare, e usor de creat. Nu numai pentru ca o campanie abila poate face minuni, dar si pentru ca presedintelui i se recunoaste mâna proasta în alegerea oamenilor. Indiferent de desfasurare, noul front din razboiul celor doua Palate, cu vadite conotatii de mineriada morala, va avea o singura consecinta: prabusirea întregii puteri de stânga. Cine va profita?

   
 
   
back

 
©2002 http://www.oglinda.home.ro
E-mail : oglinda@home.ro