OGLINDA TELEVISION - TELEVIZIUNEA CARE DERANJEAZA.


  "Ne vom intoarce si vom fi mai buni decat am fost!"
back  
Romania risca sa fie condamnata de CEDO pentru
interzicerea OTV - 01.10.2002
 
 

Presedintele Uniunii Juristilor din Romania, Gavril Iosif Chiuzbaian, argumenteaza cu o sentinta a Curtii de la Strasbourg, care a condamnat Danemarca intr-un caz similar

Presedintele Uniunii Juristilor din Romania, Gavril Iosif Chiuzbaian, (ex-ministru al Justitiei) arata, intr-un comunicat, ca decizia CNA de a retrage licenta de emisie a postului de televiziune OTV este pripita si in contradictie atat cu instrumentele juridice internationale referitoare la protectia drepturilor omului (art. 10 din Conventia Europeana si art. 19 din Pactul privind drepturile civile si politice), cat si cu art. 30 si 31 din Constitutia Romaniei, privind libertatea de exprimare si dreptul la informatie.

O interpretare eronata a Legii audiovizualului

"Decizia CNA este rodul unei interpretari eronate a art. 40 din Legea audiovizualului (...) Acest demers s-a realizat dupa modelul suspendarii reputatului ziarist Paul Grigoriu, masura fata de care, la momentul respectiv, am luat atitudine in paginile revistei "Palatul de Justitie", intervenind in favoarea sa chiar jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului aplicabila si in cazul de fata. Este vorba de o celebra decizie pronuntata de Marea Camera a Curtii de la Strasbourg in cazul Iersild contra Danemarcei. Instantele daneze l-au condamnat pe ziaristul Iersild care, intr-o emisiune de televiziune al carei realizator era, a ingaduit reprezentantilor unui grup (...) numit "bluzoanele verzi" sa faca apropouri rasiale la adresa unor imigranti si grupuri etnice. Jurisdictiile daneze au insistat asupra faptului ca ziaristul sanctionat a luat el insusi initiativa de a face emisiunea respectiva si ca era constient de riscul ca invitatii sai sa profereze expresii rasiste in cursul discutiilor. CEDO a respins insa argumentele invocate de instantele daneze si i-a dat dreptate ziaristului, obligand statul danez sa-i restituie acestuia amenda aplicata si sa suporte integral cheltuielile de judecata. In motivarea deciziei, Curtea de la Strasbourg a apreciat ca emisiunile televizate, axate pe discutii reprezinta unul din mijloacele cele mai importante, fara de care presa nu ar putea juca rolul sau indispensabil de "caine de paza" al democratiei. "A sanctiona un ziarist pentru ca a ajutat la difuzarea unor declaratii facute de un tert, intr-o discutie, ar impiedica grav contributia presei la discutarea problemelor de interes general". Judecatorii de la Strasbourg au considerat ca prin solutia pronuntata, instantele daneze au incalcat prevederile art. 10 din CEDO, intrucat realizatorul emisiunii nu putea fi tinut sa raspunda pentru declaratiile facute de terti in emisiunea sa.

A fost o emisiune transmisa in direct si nu o difuzare de programe

Revenind la modul defectuos in care CNA a interpretat prevederile art. 40 din Legea audiovizualului, vom observa ca in cazul OTV era vorba de o emisiune transmisa in direct, axata pe discutii si nu pe "difuzarea de programe" la care se refera textul citat. De observat si faptul ca in cazul dat a fost nesocotita si procedura prevazuta de art. 93 din Legea audiovizualului, cu privire la expirarea termenului de 15 zile dupa care se putea transmite ordinul de oprire a emisiei, in cazul in care OTV nu s-ar fi adresat instantei de judecata.

Relevant este si faptul ca dupa ce CEDO a infirmat solutia pronuntata in cazul Iersild, autoritatile daneze au modificat legislatia interna in sensul deciziei Curtii de la Strasbourg.

Masura adoptata de CNA in cazul OTV reprezinta un precedent extrem de periculos pentru tanara noastra democratie".

  back
   
2002 http://www.oglinda.home.ro
E-mail : oglinda@home.ro